Lasagna

Specialitate italieneasca cu renume!

  • Timp de gatit : 100 Minute

Vizualizati rețeta dată mai jos

Mod de preparare

     

    Numele de „lasagna“ sau „lasagne“ este derivat din cuvântul grecesc „Laganon“, care este prima formă cunoscută de paste. Laganon nu era o lasagna tradiţională, aşa cum o ştim astăzi, cu ingrediente tradiţionale italieneşti, dar era alcătuit din straturi de paste şi de sos. Aşa că practic mâncarea şi-a luat numele de botez de la metoda prin care era făcută şi nu de la ingredientele pe care le conţinea.

    Începem prin a toca cubulețe: ceapa, apoi apio, morcovul și baconul.

    Într-o tigaie încăpătoare punem 2-3 linguri de ulei de măsline la încins. Acesta poate fi folosit la gătit în siguranță cu condiția să nu avem un foc foarte iute și să nu lăsăm uleiul să scoată fum. Punem cubulețe de bacon și le lăsăm să se coloreze un pic. Apoi punem carnea, nu legumele. Carnea rumenită face niște sunete specifice, ca niște pocnituri.  

    Acum adăugăm legumele și le mai călim și pe ele 2-3 minute. Următorul ingredient este sucul concentrat de roșii. Mai punem o cană de supă de oase, daca avem, sau folosim apa.

    Fierbem la foc mic, cu vasul acoperit, timp de o ora si jumătate. Dacă lichidul scade mult, mai punem cu o cană de apă și continuăm fierberea.

    Când sosul de carne este aproape gata ne ocupăm de sosul béchamel.

    Punem laptele la fiert cu focul mic. Într-o altă cratiță mai mare punem untul la topit, apoi in el adăugăm făina.

    Când toată apa din unt se evaporă, iar făina începe să miroasă specific, a copt, abia atunci începe prăjirea si vom opri acest proces prin adăugarea laptelui fiert.  De acum și până este gata, amestecăm constant, cu telul.

    El se va îngroșa în scurt timp. Gustați. Dacă făina este negătită veți simți pe limbă mici granule, ca un praf, și cu un gust specific de cocă crudă. În acest caz mai fierbeți 2 minute până se simte ca o cremă de vanilie. Adăugăm sare, piper alb, și nucșoară. Amestecăm și luăm de pe foc. 

    Condimentăm și sosul de carne după gust, cu sare, piper și oregano.

    Montăm lasagna într-un vas termorezistent. La bază punem o lingură de sos roșu. Apoi punem un strat de foi de lasagna, jumătate din sosul de carne, puțin sos béchamel, și o treime din mozzarella. Apoi repetăm. 

    Acoperim cu un ultim strat de paste, apoi deasupra punem tot sosul alb care a rămas și ultima treime de brânză mozzarella.

    Dăm la cuptor la 200 grade Celsius, aproximativ 30 minute. După coacere, lasagna trebuie lăsată să se răcească încă o jumătate de oră, apoi poate fi servită.

    Poftă bună!

     

Ingrediente

    • 500 g carne tocată de vită, cu puțină grăsime

    • Un morcov potrivit

    • 2-3 bucățele de apio

    • O ceapă potrivită

    • 100-150 g bacon

    • O cană de supă de oase sau apă

    • 300 g suc concentrat de roșii (pasate)

    • 2-3 linguri ulei de măsline

    • Sare, piper măcinat și oregano

    • 40 g făină

    • 40 g unt gras

    • 450-500 ml lapte

    • Piper alb

    • Nucșoară

    • 450 g mozzarella proaspătă

    • 10 foi de lasagna ce nu necesită fierbere.