Mancare de cartofi - de post

O reteta rapida si simpla!

  • Timp de gatit : 55 Minute

Vizualizati rețeta dată mai jos

Mod de preparare

    O rețetă originară din Ardeal, simplă, rapidă și ieftină, mâncarea de cartofi este populară în perioada postului de Crăciun sau pe Paște, perioadă în care este preparată aproape săptămânal.

    Spălăm și curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe mari. Îi punem apoi într-un vas și se clătesc în mai multe ape reci. Până ne ocupăm de ceapă și de usturoi îi lăsăm să stea puțin în ultima apă. Tocăm mărunt ceapa și usturoiul și le punem într-o cratiță încăpătoare alături de 2-3 linguri de ulei, o jumătate de linguriță de sare și o linguriță de chimen.

    Punem cratița pe foc mediu și călim legumele timp de 2-3 minute, cu capacul pus. Scurgem cartofii de apă și îi punem și pe ei în cratiță. Punem puțin piper proaspăt măcinat și 2 lingurițe cu vârf de boia dulce. Stingem focul cu 2-3 cești de apă călduță și amestecăm bine. Completăm cu o jumătate de linguriță de sare deoarece în timpul fierberii cartofii absorb apa. Se poate înlocui apa cu suc de roșii și putem adăuga o foaie de dafin. Dafinul și sucul de roșii nu sunt pe placul tuturor, de aceea sunt opționale în această rețetă.

    Se acoperă cratița partial cu capacul și se lasă totul să ajungă la punctul de fierbere. Cartofii au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a fierbe dar îi poți lăsa mai mult să se terciuiască. Dacă ți se pare că sosul este prea gros, poți completa cu apă caldă. La final se poate presăra cu pătrunjel tocat.

    Poftă bună!

Ingrediente

    Ingrediente (pentru 6-8 porții):

    • 1,5 kilograme de cartofi;

    • 5 căței de usturoi;

    • 2 cepe mai mari;

    • Un ardei roșu kapia;

    • 3 linguri de ulei;

    • O linguriță de chimen;

    • Sare, piper;

    • 2 lingurițe de boia dulce;

    • Verdeață toccata pentru servire;

    Opțional:

    • O foaie de dafin;

    • 250ml de suc de roșii;